Kako sem uspel navaditi starejše brati novice na internetu

Bi tudi vi radi dedka, babico, očeta, mamo, strica ali teto navadili na branje novic preko spleta in odjavili tiskane medije, ki nam/vam, ko pridejo na naš dom sporočajo včerajšnje oz. stare novice. Smo v dobi, ko se ves čas nekaj dogaja in način serviranja novic od »včeraj« ni več aktualno. Pa tudi zastonj ni.

Zdaj doma kupujemo tiskani časopis le še ob koncu tedna, ko je v prilogi tudi tedenski TV spored. Tu smo še staromodni, saj mora biti izvod v dnevni sobi zraven TV daljinca. Čeprav smo v preteklosti imeli naročenih več dnevnikov in tednikov, ter se je jutro vedno pričelo z branjem le-teh, pa mi je uspelo starejšo populacijo doma navaditi na branje novice preko spleta.

Zato ni bilo potrebno obiskovati posebnih tečajev kot je Simbioza ali preživeti dolgih ur ob razlaganju kaj in kako.

Od kje navdih ?

Ko si občasna varuška dveh razigranih nečakinj spoznaš, kaj je radoživost. Saj je lepo paziti otroke polne energije, ampak kdaj pa si vesel, če sta vsaj malo pri miru. Ponavadi je to uspelo z igricami na pametnem telefonu. Sprva sem moral telefon odkleniti (4 mestna številčna koda) sam, ampak kmalu pa sta, ko sta me gledali sami osvojili celoten proces. Torej, kako je potrebno telefon odkleniti in poiskati pravo ikono, ki zažene želeno igrico.

Odgovor je bil na dlani. Stvar je potrebno predstaviti na način, da je tako enostavna, da jo osvoji 2 leti star otrok. Potem bo podobna predstavitev dobra za kogarkoli, tudi za starejšo generacijo, ki v svojem življenju ni imela opravka s tehniko.

Naredil sem enostavno spletno stran, kjer so pregledno razporejene spletne strani novic na način, kot je to narejeno na pametnem telefonu – namizje z velikimi ikonami. Bližnjico do spletne strani z vpadljivo ikono sem jima postavil na sredino namizja tako, da je niti namerno ne bi mogla zgrešiti. Ko se bližnjica odpre, pa je že pred nosom enostaven vmesnik. Edina potrebna razlaga je bila ta, da ko ne želiš več brati časopisa, desno zgoraj pritisni križec.

Začeli smo z časopisi, ki smo jih v tiskani obliki takoj odjavili. Kasneje pa dodali vedno več spletnih strani. Takoj jima je bilo všeč, saj sta že na začetku lahko prebrala vse časopise, ne le treh naročenih.

Hitro sta dojela način delovanja spleta. Ko sta ga, sta brez težav ob kratki razlagi spoznala tudi dostop do vsebine z uporabo iskalnikov.

ucenje_interneta_za_starejse